Historia Rogala Marcińskiego
Rogale Świętomarcińskie - Od ponad 100 lat wypiekane w Poznaniu
Ten smakołyk Świętomarciński zrobiony z ciasta półfrancuskiego i przełożony, masą makową króluje na miejscowych stołach, zwłaszcza 11 listopada, kiedy cała stolica Wielkopolski hucznie świętuje imieniny św. Marcina.
Rogale Marcińskie - tradycja dobroci
W przekazach kościelnych św. Marcin był znany ze swojej dobroci i pomocy biednym. Jak głosi legenda, pewnego dnia odwiedzając wiernych na swoim białym koniu, zgubił podkowę, którą podniósł miejscowy cukiernik i wzorując się jej kształtem, uformował ciasto z migdałami.
Gdy rogale, znane dziś w Poznaniu jako Marcińskie, były upieczone – pamiętając o intencjach świętego – rozdał je potrzebującym.
Wieloletnia tradycja Rogali Marcińskich
Ten przekaz znają prawie wszyscy Wielkopolanie, jednak nie każdy pamięta, że pierwsze wzmianki o kształcie największego przysmaku regionu pochodzą jeszcze z czasów pogańskich, kiedy to podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z ciasta zawijanego w bawole rogi.
Inne źródła głoszą, że Rogal Marciński pojawił się w Poznaniu w konsekwencji mszy odpustowej z 11 listopada 1891 roku, po której jego sława zaczęła wzrastać i trwa do dziś. Jeden z duchownych miał w zwyczaju podczas odpustu opowiadać przypowieść o św. Marcinie, który oddał swój majątek i płaszcz zmarzniętemu żebrakowi. Jeden z wiernych zainspirowany dobrocią patrona kaplicy, długo obmyślał, co zrobić, by wykonać równie ofiarny gest. W nocy przyśnił mu się Święty Marcin, który jadąc na koniu, zgubił podkowę. Parafianin wiedział już, co ma zrobić – będąc cukiernikiem, uformował słodkość przypominającą jej kształt. Przysmaki Świętomarcińskie rozdał wiernym po nabożeństwie następnego dnia.
Z jeszcze innej wersji można się dowiedzieć, że obecny na wspomnianej mszy jeden z cukierników Józef Melzer, który pracował w pobliskiej cukierni, namówił swojego szefa, aby upiec rogale.
Co ciekawe, jest jeszcze jedna geneza Marcińskiego wypieku – dotyczy podbojów Jana III Sobieskiego, który w 1683 roku podczas odsieczy wiedeńskiej zdobywał tureckie chorągwie z półksiężycem, czyli symbolem Imperium Osmańskiego. Wypiek Świętomarciński miał być pamiątką po tamtych dokonaniach, upamiętnieniem odniesionego wtedy zwycięstwa.
Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że Rogale Świętomarcińskie trafiły na poznańskie ulice, gdzie bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go, za darmo. Rogale cieszyły się takim powodzeniem, że zwyczaj wypieku w 1901 roku przejęło Stowarzyszenie Cukierników.
Rogal Świętomarciński – poznański specjał
Niezależnie od tego, która historia jest prawdziwa, każda mówi o wielkiej dobroci i chęci niesienia pomocy innym. Rogale Marcińskie z Poznania nierozerwalnie związane są ze Świętym Marcinem z Tours, który jest patronem żołnierzy, co również jest istotne, ponieważ jego dzień jest obchodzony w czasie Narodowego Święta Niepodległości. Obecnie można kosztować ich o każdej porze roku, nie tylko 11 listopada. Początkowo zawierały w składzie masę migdałową, która po wojnie została zastąpiona białym makiem. Specjał różni się od tradycyjnego, niebieskiego tym, że ma łagodniejszy, słodkawy smak. Produkt chętnie używany jest do świątecznych wypieków, ale nie tylko. Urozmaicane nim słodkości zyskują finezji.
Rogal Świętomarciński to przysmak, którego powinni spróbować wszyscy odwiedzający stolicę Wielkopolski. Jest wysokokaloryczny, a dzięki zawartości orzechów, migdałów i maku dostarcza takich składników odżywczych jak m.in. fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk i miedź. Jeśli tylko najdzie Cię ochotą, by rozpieścić swoje podniebienie sytym smakołykiem, sięgnij po tę słodycz, korzystając z oferty naszej cukierni lub zrób bliskim czy współpracownikom słodki prezent.
Przysmak, który daje radość
Co sprawia, że Rogale Marcińskie są tak pyszne? Ich ciasto zachowuje formę francuskiego, a przy tym jest wilgotne, niczym drożdżowe. W nadzieniu smaki się przenikają, harmonizują ze sobą, wyczuwalne są bakalie, a migdałowy aromat przyjemnie rozpieszcza kubki smakowe. Dopełnieniem jest słodki lukier oprószony chrupiącymi orzeszkami.
Jaka idea nam przyświeca?
Wypiekamy najlepsze możliwe Rogale Świętomarcińskie w Poznaniu według tradycyjnej receptury, pakujemy je indywidualnie dla każdego klienta w eleganckie opakowanie i wysyłamy niezwłocznie pod wskazany adres, tak abyś otrzymał produkt świeży i smaczny. Chcemy, by nasze wypieki umilały dzień i wywoływały radość na twarzach. Starannie przyrządzone przy zachowaniu tradycyjnego przepisu, pozwalają cieszyć się chwilą, rozsmakować w przyjemności. Chęć do dawania dobra i zamiłowanie do cukiernictwa sprawiły, że możemy częstować naszych klientów, którzy zamawiają te słodkości online, wspaniałymi, świeżymi przysmakami. Nie tylko wybornie smakują, ale też pięknie się prezentują, zachęcając do degustacji.
Zakup tego typu przysmaku Świętomarcińskiego to dobry pomysł na drobny upominek dla bliskiej osoby. Kto z nas nie lubi otrzymywać słodkości? Szczególnie gdy są wykonywane ręcznie z należytą dbałością, starannością i szacunkiem dla produktu. Z roku na rok przybywa fanów Marcińskich pyszności. Wystarczy, że raz się spróbuje dobrze wyważonego w smaku rogalika, a ciężko będzie Ci o nim zapomnieć.
Certyfikowany produkt
W dniu 19.11.2008 roku Rogal Świętomarciński z Poznania uzyskał certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej". Nasza cukiernia dba o to, aby zachować jego najwyższą jakość. Jest to regionalny przysmak, do którego przygotowania używamy produktów od lokalnych dostawców, działając w zgodzie z tradycyjną recepturą. Oryginalne Marcińskie specjały zamówisz u nas z wysyłką i personalizowanym pakowaniem – zapoznaj się z ofertą!
Składniki
ciasto półfrancuskie (55%): mąka pszenna, mleko, masa jajowa, tłuszcz roślinny [oleje roślinne (palmowy, rzepakowy), woda, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, lecytyna), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), sól, substancja konserwująca (sorbinian potasu), aromat, barwnik (E-160a)], cukier, drożdże, sól, aromat;
masa makowa (40%): mak biały, woda, okruchy cukiernicze [mąka pszenna, mąka ziemniaczana, masa jajowa, cukier, proszek do pieczenia (substancje spulchniające: węglany sodu, difosforany; mąka pszenna)], cukier, orzeszki arachidowe, rodzynki (rodzynki, olej słonecznikowy), skórka pomarańczowa kandyzowana (skórka pomarańczowa, cukier, syrop glukozowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; substancja konserwująca: sorbinian potasu, aromat), tłuszcz roślinny [oleje i tłuszcze roślinne (palmowy, rzepakowy, kokosowy, częściowo utwardzony palmowy) w zmiennych proporcjach, woda, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), barwnik (karoteny)], masa jajowa, aromat;
dekoracja (5%): pomada cukiernicza [cukier, syrop glukozowy, woda, emulgator (mono-diglicerydy kwasów tłuszczowych), substancja konserwująca (sorbinian potasu), stabilizator (sorbitol), regulator kwasowości (kwas cytrynowy)], orzeszki arachidowe;
Może zawierać: sezam, soja.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1639 kJ/394 kcal; Tłuszcz 21 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,1 g; Węglowodany 51 g; w tym cukry 24 g; Błonnik 15 g; Białko 8,2 g;
Sól 1,0 g.