Wielkopolskie dziedzictwo kulinarne

Marszałek województwa wielkopolskiego uznał jednak, że to wszystko jeszcze za mało, bo rogal Świętomarciński jest symbolem regionu tak cennym, jak ratusz poznański, czy katedra gnieźnieńska i jego jakość powinna podlegać specjalnej opiece.

Piekarnia „Natura” zgłosiła rogala Marcińskiego jako swój „sztandarowy” produkt, przede wszystkim jednak opisała jego znaczenie dla kultury niematerialnej Wielkopolski i zadeklarowała się, że będzie dbała o rogala Świętomarcińskiego w ramach sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Tylko kilka piekarni z Wielkopolski zostało wpisanych na prestiżową listę Wielkopolskiego Dziedzictwa Kulinarnego.

Znajdująca się na tej liście Piekarni „Natura” to zaszczyt i uznanie dla staranności, jakiej Natura dokłada do tego, by wszystkie wypieki przygotowane były z najlepszych składników, tylko według sprawdzonych receptur.

Pewnie dlatego właśnie rogale Marcińskie są zamawiane przez najważniejsze instytucje w regionie i w kraju. Rogale wysyłane są regularnie do pałacu prezydenckiego, w ramach polskiej prezydencji w Unii Europejskiej oraz trafiają do ważnych instytucji i renomowanych kancelarii, a także do biur czy fabryk.

Źródło: „Z miłości do Natury” Poznań 2022