Rogal z certyfikatem
Rogal świętomarciński wydaje się być ciastem niezwykle bogatym i trudnym do przygotowania. Dlatego ich prawdziwy smak i tradycja wypieku zachowały się dzięki poznańskim mistrzom cukierniczym, którzy pilnie strzegli przestrzegania receptur przygotowania rogali Marcińskich. Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu postanowił więc, że nie można zepsuć tak wspaniałej tradycji i tylko najlepsi piekarze otrzymują prawo wypiekania tych smakołyków, w tym Piekarnia Natura.
Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu na czele z Wojciechem Kandulskim zapoczątkował certyfikację, a następnie wspólnie z Izbą Rzemieślniczą oraz Urzędem Miasta Poznania powołał Kapitułę Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. Co roku wydaje ona certyfikaty potwierdzające, że dana piekarnia lub cukiernia przyrządza rogale według tradycyjnej receptury i przy użyciu najwyższej jakości składników.